5 greseli de ingrijire a lenjeriilor de pat

Se spune ca somnul este mai dulce si mai placut atunci cand te odihnesti intr-o lenjerie de pat confortabila, curata, proaspat schimbata, care iti da senzatia ca te afli pe un nor pufos si nu in patul tau din dormitor.

De aceea, este necesar sa pastrezi prospetimea asternuturilor cat de des poti. Cei mai multi oameni recunosc ca fie nu au timp sa se ocupe de acest aspect asa cum si-ar dori, fie prefera sa doarma in lenjerii neschimbate chiar si o luna, ceea ce duce in timp la diminuarea calitatii lor si chiar la afectarea somnului si a sanatatii in general.

In cele ce urmeaza, vei afla care sunt cele mai comune greseli ingrijire lenjerii de pat si cum le poti evita!

Alegi o temperatura nepotrivita de spalare

Despre faptul ca se spala mai rar decat ar trebui am mentionat. Insa multa lume nu cunoaste nici faptul ca, atunci cand alege sa spele asternuturile, seteaza masina de spalat la o temperatura total nepotrivita, de regula mai mare decat ceea ce este indicat pe eticheta. Persoanele care comit aceasta greseala sustin ca prefera sa le spele mai rar, dar mai bine si, prin temperatura ridicata a apei, se asigura ca toti acarienii au fost distrusi, iar bacteriile nu mai exista.


Ei bine, acest lucru poate are rol dezinfectant, insa spalarea la o temperatura prea ridicata afecteaza tesatura lenjeriei de pat, indiferent ca aceasta este fabricata din materiale mai calitative sau mai putin calitative. Nu putem compara durabilitatea materialului unui hanorac cu cea a unor asternuturi din in, spre exemplu. Recomandat este sa citim cu atentie instructiunile de utilizare si eticheta produselor achizitionate, pentru a avea grija de calitatea materialului.

Speli lenjeria impreuna cu mai multe rufe

O alta greseala pe care multe persoane o practica, cel mai probabil din lipsa de timp sau din comoditate, este spalarea lenjeriei folosite impreuna cu alte rufe, precum haine, produse casnice, lenjerie intima etc. Fiecare articol vestimentar are un program special de spalare, intrucat unele materiale necesita mai multa atentie decat altele. Mai mult decat atat, lenjeria fiind destul de voluminoasa, este indicat sa o speli separat, pentru a te asigura ca se va curata in intregime, pe toata suprafata sa. Prin urmare, degeaba alegi sa economisesti timp si bani, daca nu te vei bucura nici de asternuturi cu adevarat curate, nici de haine proaspete, care miros placut.

Uiti lenjeria de pat in masina de spalat

Cu siguranta ti s-a intamplat macar o data sa uiti rufele la spalat, in masina, dupa ce s-a terminat programul de curatare. Fie ai adormit, fie te-ai luat cu alte lucruri prin casa sau chiar ai iesit in oras, acest aspect nu e chiar atat de tragic pe cat pare. Totusi, specialistii o numesc o greseala de curatare, mai ales atunci cand vine vorba de lenjerii de pat.


Fiind voluminoase, acestea trebuie sa se usuce in mod corespunzator, altfel pot sa absoarba foarte multa apa, ceea ce va fi greu de uscat. De asemenea, mediul umed este favorizant pentru dezvoltarea microorganismelor, de aceea este foarte important sa te asiguri ca ai scos imediat lenjeria preferata din masina de spalat. Totodata, pe langa faptul ca nu vor avea aceeasi prospetime, vor fi si mai sifonate si vor trebui calcate indelung.

Folosesti detergenti duri

Daca iti doresti sa te bucuri cat mai mult timp de lenjerii de pat calitative, este foarte important sa ai grija cum le cureti, folosind produse compatibile cu materialul din care sunt confectionate. In caz contrar, daca vei folosi un detergent dur, materialul se poate decolora in timp si se va rupe cel mai probabil. Gandeste-te la asternuturi exact ca la pielea ta si ofera-le cea mai buna ingrijire, asa cum ii oferi si pielii tale atunci cand faci dus. Cu cat vei alege produse mai blande, cu atat si tesatura va rezista in timp.

Aplici inalbitor

Iti plac acele lenjerii de pat albe pe care le vezi doar in filme sau in camerele de hotel? Este foarte bine sa iti decorezi dormitorul in nuante deschise, pentru a te simti ca in Eden. Insa produsele de culoare alba sunt foarte pretentioase cand vine vorba de ingrijire, tocmai din acest motiv este bine sa stii ca nu trebuie sa aplici inalbitor pe ele, la spalare, pentru a redeveni ca noi.

Daca s-au uzat si nu au fost tratate corespunzator, plus daca materialul nu este de cea mai buna calitate este de la sine inteles ca orice produs inalbitor nu va reusi sa le scoata din stadiul lor actual. Indiferent de cat de mult clor vei aplica, albul imaculat nu va mai iesi niciodata.


Asadar, nu vei face decat sa strici lenjeria si sa faci un miros puternic in toata casa, de care nu vei scapa atat de usor. De asemenea, nu uita ca nici pentru sanatate nu este recomandat sa dormi in lenjerii peste care s-a aplicat inalbitor, indiferent de marca produsului.

Acestea sunt doar cateva dintre greselile cele mai intalnite cand vine vorba de ingrijirea unor lenjerii de pat. Daca iti doresti sa pastrezi aspectul impecabil al asternuturilor in care dormi, tine cont de sfaturile specialistilor si vei vedea diferenta. De asemenea, te asteptam in magazinul nostru online, pentru a schimba "garderoba" patului tau cu articole nou-noute, realizate din cele mai bune materiale, la preturi ofertante si promotii de nerefuzat!

Comentarii