Reglarea balamalelor de mobila nu necesita experienta - Cum remediezi problemele mobilierului din casa ta ca un adevarat specialist?

Piesele de mobilier de dimensiuni mici si medii au rolul de a ajuta la organizarea lucrurilor de uz personal, astfel incat ordinea sa se poata mentine constant, iar spatiul sa fie permanent unul aerisit. Pentru ca piesele sa isi poata indeplini rolul functional si estetic este important ca reglarea balamalelor de mobila sa fie realizata corect si in timp util.  

1. Reglarea balamalelor de mobila pentru casa si birou  - Care sunt greselile incepatorului care conduc la compromiterea rezultatului?

Reglarea balamalelor de mobila reprezinta o activitate care poate fi efectuata personal, fara interventia specialistilor. Cu siguranta fiecare persoana s-a confruntat cel putin o data cu usi de dulapuri instabile sau care opuneau rezistenta la inchidere, dar din cauza lipsei de experienta, greselile nu au intarziat sa apara. 


Descopera in continuare care sunt cele mai comune erori privind reglajul balamalelor de mobila. 


  • Selectarea/montarea incorecta a balamalelor 


Principala greseala pe care o comit oamenii atunci cand doresc sa se ocupe singuri de reglarea balamalelor vizeaza selectarea sau montarea inadecvata a acestor elemente. Primul semnal de alarma apare atunci cand partile superioare ale mobilierului sunt neuniforme sau cand partile frontale se lasa in jos. Alte consecinte ale reglarii incorecte sau cand sunt utilizate piese gresite se evidentiaza prin prezenta usilor de la dulap care se inchid singure sau care raman intredeschise, precum si slabirea fronturilor. 


Astfel, trebuie sa ai in vedere ca balamalele nu se achizitioneaza la intamplare, ci in functie de cateva criterii si anume: 


- grosimea si greutatea materialului mobilei; 

- frecventa folosirii usii care accelereaza procesul de uzura a balamalei (cum este cazul dulapului pentru bucatarie, dormitor etc.);

- aspectul balamalei. Daca detii un dulap pentru pantofi spre exemplu si balamaua este montata la exterior, atunci balamaua trebuie sa se asorteze cu parchetul si cu restul elementelor din incapere, in mod special cu suportul de care este fixata;

- materialul din care este fabricata balamaua. Opteaza pentru materiale robuste, care sa reziste la manevrarea permanenta la usilor, precum si la umiditate; 

- tipul mobilei. Astfel, poti selecta balamale ascunse, expuse, semiascunse, precum si cele care permit deschiderea de la 90 la 270 de grade. 


  • Nerespectarea distantei dintre usile dulapurilor


A doua greseala pe care o comit cele mai multe persoane se intampla atunci cand fronturile sunt aranjate astfel incat distanta dintre cele doua usi este mai mica de 1,5 mm sau mai mare de 3 mm. Aceasta neregularitate face dificila inchiderea usilor. 


Care sunt cele mai des intalnite situatii care impun de urgenta reglarea balamalelor?

 

In cele mai multe cazuri, balamalele slabite sau uzate afecteaza atat stabilitatea usilor dulapului pentru dormitor, cat si confortul general din pricina scartaitului provocat. Ceea ce ramane de facut este sa desfaci balamalele, sa verifici semnele de uzura, precum si daca au grasime suficienta. 


Un alt semn care atrage atentia ca balamalele trebuie schimbate este acela ca, usile intampina dificultati la inchidere. Asadar, demonteaza usa din toc, desurubeaza balamalele si curata-le, verifica orificiile in care au fost fixate aceste elemente, completeaza spatiul unde e cazul cu lemn de brad, iar apoi regleaza inapoi balamaua usii de la mobilier cu ajutorul unor holsuruburi sau cuie noi.

2. Reglajul balamalelor de mobila, instrumente si etape de lucru - De unde trebuie sa incepi?

Reglare balamale mobila - balamale usi din lemn

Reglarea balamalelor de mobila necesita cateva instrumente de baza, putina rabdare si mai ales, multa atentie: 


  • Suruburi pentru lemn; 
  • Burghiu; 
  • Surubelnita; 
  • Banda de masurat si creion; 
  • Varf de burghiu. 


Primul pas in realizarea reglajului balamalelor de mobila il reprezinta realizarea masuratorilor. Marcheaza inaltimile balamalei pe mobilier cu ajutorul creionului, apoi fa o gaura cu adancimea de maxim 1,5 cm. Ulterior, insurubezi balamaua datorita suruburilor de asamblare. Ai grija cat de tare le presezi, deoarece daca apesi cu o forta prea mare, poti afecta functionalitatea usii de la dulapul respectiv.  


Reglajul balamalelor de mobila este de trei tipuri:


  • Reglarea usilor cazute complet 


Atunci cand usa dulapului s-a desprins in totalitate, aplici metoda reglarii pe verticala. Tot ce trebuie sa faci este sa slabesti suruburile, apoi plasezi usa la loc in pozitia initiala, o stabilizezi punand piciorul sub ea, iar ulterior, strangi din nou suruburile incepand cu balamaua din mijloc.  


  • Reglarea usilor pozitionate inegal 


Pentru reglarea balamalelor batante si nu numai, urmeaza acest pas. Slabeste suruburile balamalei de sus, trage usa catre exterior, regleaza balamalele mobilei in mod corect si strange suruburile. 


  • Reglarea usilor suspendate 


Daca te confrunti cu problema usilor de dulap care stau suspendate pe o parte, atunci iata cum trebuie remediata problema. Mai intai, ia surubelnita si slabeste surubul care uneste elementele balamalei, surubul de reglaj, iar apoi stabilizeaza usa la acelasi nivel cu cealalta. La final, fixezi surubul de reglaj si pe cel de fixare al balamalei, fara a pune presiune prea mare pe acestea. 


Indiferent de metoda pe care o preferi pentru reglarea balamalelor usilor dulapurilor de la mobilier, procesul incepe cu efectuarea masuratorilor. Pentru aceasta ai nevoie de creionul cu care vei marca inaltimea balamalei. Trebuie avut in vedere ca orificiile balamalelor trebuie sa respecte o inaltime de 15 cm de marginile fronturilor. Apoi, pentru gaurire, adancimea orificiilor trebuie sa fie de cel mult 1,5 cm. Ultimul pas il reprezinta insurubarea balamalei de mobilier cu ajutorul suruburilor de asamblare. 


Asadar, desi in majoritatea cazurilor, balamalele sunt montate in interior si nu sunt lasate la vedere, totusi, aceste elemente influenteaza functionalitatea usii si implicit a piesei respective de mobilier. Procedura de reglare nu implica dificultati, ci doar o serie de reguli de baza, instrumente de lucru standard si cel mai important, alegerea balamalelor in functie de criteriile mentionate anterior. 


Sursa foto: unsplash.com

Comentarii