- 1. Covorul aduna anual cateva kilograme de pamant
- 2. Bacteriile pot trai destul de mult in covoare
- 3. Covorul nou se lasa mai intai la aerisit
- 4. Covoarele persane erau renumite in trecut
- 5. Cel mai vechi covor dateaza inainte de Hristos
Cate lucruri stii despre modelele de covoare pe care le ai in casa si pe care calci zilnic? Poate nu te-ai gandit niciodata, dar un astfel de obiect simplu si extrem de important poate avea o poveste mai lunga decat te-ai fi asteptat. De exemplu, cuvantul in sine "covor" provine de la cuvantul latin "carpere" care inseamna "a smulge". Acest lucru poate fi explicat de faptul ca primele covoare au fost realizate din tesaturi desfacute sau "smulse".
In cele ce urmeaza, iata ce nu stiai despre covoare!
1. Covorul aduna anual cateva kilograme de pamant
Ce nu stiai despre covoare este tocmai faptul ca acestea aduna pamant, praf, scame, celule de piele moarta, resturi alimentare si multe altele in decursul fiecarui an. Murdaria care patrunde in profunzimea covorului creeaza un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor, ceea ce poate fi extrem de daunator pentru persoanele sensibile si alergice, care se confrunta cu probleme de sanatate din cauza acumularii prafului si a murdariei. Poti avea grija de acest lucru prin aspirarea regulata si curatarea profesionala a acestor obiecte decorative din incaperile casei tale.
2. Bacteriile pot trai destul de mult in covoare
Specialistii sustin ca bacteriile patrunse in covor pot trai extrem de mult, peste 4 saptamani, si pot transfera germenii pe orice produs. Astfel, daca ai scapat ceva pe jos si vrei apoi sa-l folosesti, este indicat sa-l cureti inainte. La fel si in cazul produselor alimentare, unde este nevoie de si mai multa atentie, mai ales daca in familie exista copii.
3. Covorul nou se lasa mai intai la aerisit
Ce nu stiai despre covoare? Ei bine, se pare ca cele noi au nevoie de o aerisire in prealabil. Asadar, daca tocmai ti-ai achizitionat cele mai frumoase covoare pentru casa ta, lasa-le la aersit in balcon sau in curtea casei. Acestea pot contine anumite substante care sa se impregneze in aerul casei, tocmai de aceea este bine sa le dai un "refresh" chiar inainte de a le folosi.
4. Covoarele persane erau renumite in trecut
Fabricarea covoarelor a fost o meserie din timpuri stravechi si o abilitate pe care multi o stapanesc si in prezent, creand adevarate opere de arta. La musulmani, spre exemplu, comertul cu covoare reprezinta o afacere prospera, care se transmite din generatie in generatie. Asa au ajuns faimoase covoarele persane, care inca fascineaza prin frumusetea lor atemporala. Materialele necesare pentru confectionarea unui covor persan sunt lana, matasea si bumbacul. Lana si matasea se folosesc mai ales pentru portiunea catifelata a covorului si mai rar in batatura, unde se foloseste bumbac.
5. Cel mai vechi covor dateaza inainte de Hristos
Cel mai vechi covor existent este covorul Pasyryk, un covor cu doua noduri datand din secolul al V-lea i.Hr. A fost pastrat in gheata intr-un mormant din muntii siberieni. Drept urmare, vopseaua rosie originala este inca vizibila.
Acum ca ai aflat ce nu stiai despre covoare, nu iti mai ramane decat sa arunci o privire pe site-ul nostru si sa alegi cele mai frumoase piese decorative pentru fiecare camera din locuinta ta! Noi iti uram spor la cumparaturi!
Citeste si: Vrei sa ai covoare perfecte? Iata cum le intretii!
Comentarii